Portré
  /  2022.08.09.  /  

A kerámia forradalma

Beszélgetés a Mutinával

Csak olyan emberekkel dolgozhatsz együtt, akiket kedvelsz.

A Mutina abból a természetes igényből fakad, hogy a legjobb tervezők ötleteiket a kerámia burkolóanyagok világában is megvalósíthassák, kompromisszumok nélkül. Az innovatív és kreatív kezdeményezés világhírű szakemberek együttműködéséből született, akik erős identitással, de hasonló szemléletmóddal rendelkeznek.

A Mutina olyan kerámiakollekciókat kínál, amelyek transzverzális módon használhatók eredeti és jellegzetes publikus és privát belső terek kialakításához. A márka mögött álló csapat csúcsminőség és a művészet iránti elkötelezettsége alig több mint 15 év alatt számtalan makulátlan kollekciót és együttműködést hívott életre, hogy lebontsa az önkifejezés határait a tervezők és lakberendezők előtt. Hosszú távú partnerünk, a POINT BUDAPEST jóvoltából idén ősszel a Mutinát is megtalálod a S/ALON BUDAPESTEN. Addig is olvass tovább, és meríts inspirációt a kerámia megoldások éllovasaitól Massimo Orsinivel, a Mutina ügyvezetőjével készített interjúnkból!

A Mutina egy olyan tervezési projekt, amely neves szakemberek közti barátságából és kölcsönös tiszteletből született. Kik ők és miért döntöttek úgy, hogy közösen létrehoznak egy új márkát?

A legjobb - vagy legalábbis a sikeres - kalandok a körülményekből adódnak: egy történet vége egy másik kezdete. Így volt ez a Mutina esetében is, amely 2006-ban új útra lépett.

A Mutina egy heterogén csapat által életre keltett design projekt, melynek tagjait a közös vízió köti össze. Az együttműködés Edward Barber és Jay Osgerby, Ronan és Erwan Bouroullec, Nathalie Du Pasquier, Konstantin Grcic, Hella Jongerius, Laboratorio Avallone, az OEO Studio, a Raw Edges, Inga Sempé, Patricia Urquiola és Tokujin Yoshioka barátságából született azzal a céllal, hogy a keramika szabályait ne csak a lépték, a textúra és a kompozíció, hanem a kreativitás és a kísérletezés oldaláról is feszegesse.

HIVES, design: Konstantin Grcic

Hogyan foglalható szavakba a Mutina manifesztója?

Csak olyan emberekkel dolgozhatsz együtt, akiket kedvelsz.

A Mutina a kerámia burkolatokra összpontosít. Melyek ennek az anyagnak a fő jellemzői és tulajdonságai?

A kerámiagyártás harmincéves történetét is megérintette a változás szele, ami arra késztette a vállalatot, hogy új irányt válasszon, és az exkluzív formatervezésre, a technológiát a kézzel készített részletekkel ötvöző, testre szabott gyártásra, az anyagok határait átlépő, kihívást jelentő kísérletekre és az innovációhoz elengedhetetlen kutatásra összpontosítson a minőségi termék biztosítása érdekében.

Ez az új irányzat kapcsolódik a kerámia szerepének újfajta szemléletéhez, amelyre már nem csupán padló- vagy falburkolatként tekintenek, hanem az otthon belsőépítészetének szerves részévé vált. Ez a koncepció a Mutinánál alkotó tervezők által osztott, a Mutinát választók számára pedig vonzó.

Milyen egyéb termékeket és megoldásokat kínál a Mutina a tervezők, építészek és lakberendezők számára?

360°-os megoldásokat kínálunk! Kerámia falburkolatokat, különösen beltérre, de kültérre is, festékeket a PAINTS kollekciónkkal, amelyeket a kerámia falburkolatokhoz terveztünk, fa- és fémelemek gyűjteményét, valamint funkcionális és sokoldalú lakberendezési kiegészítők választékát az ACCENTS kollekcióval, 3D elemeinkkel, amelyekkel építészeti és dekoratív struktúrákat lehet létrehozni, és végül a művészi kerámiatárgyakat tömörítő EDITIONS kollekciói egyedi és időtlen dekorációs elemekkel.

Casa Mutina Modena, design: OEO Studio

A Mutina által kínált This Is Not a Prize egy innovatív formátum, amelynek célja a feltörekvő művészek munkájának támogatása és népszerűsítése. Mesélne nekünk többet az elismerésről?

A This Is Not a Prize (a Mutina for Art természetes evolúciója) egy olyan díj, amelyet évente ítélünk oda egy nemzetközi művész támogatására. Ez nem csupán egy egyszerű díj, hanem a vállalat és a kiválasztott művész közötti kapcsolat kezdetét jelzi, amely minden alkalommal másképp alakulhat, az adott művész igényeinek megfelelően. A This Is Not a Prize a vállalat kötelezettségvállalása arra, hogy a művész egy jövőbeli projektjét - legyen az kiállítás, kiadvány vagy új műalkotás létrehozása - kíséri és támogatja.

Shirana Shahbazi

Az idei “díjat” Shirana Shahbazi művész nyerte. Fotói izgalmasak, kétértelműek és interakcióba lépnek a környező térrel. Az analóg technikával megörökített témák mindegyike szembesít a kortárs képekkel, valamint a valóság és az illúzió fogalmával.

Shirana Shahbazi

Idén a Konstantin Grcic által tervezett DIN nyerte el az EDIDA 2022 díjat a padlóburkolatok kategóriában. Gratulálunk!

A DIN a modern mozaik új értelmezése. A kollekciót valójában egy sajátos moduláris logika szerint tervezték, amely lehetővé teszi az elemekkel való játékot és végtelen alkalmazási lehetőségeket kínál. A kollekció 4 elemet tartalmaz, amelyek 8 színben és 2 kivitelben (matt és fényes) összesen 64 elemet tartalmaznak.

DIN, design: Konstantin Grcic

A különböző formátumok, textúrák és színek kombinálása nemcsak hihetetlen kreatív lehetőségeket garantál, hanem azt is, hogy a fektetési mintát a padló és a falak egyedi méreteihez igazíthatjuk. E kollekció másik különlegessége a háromdimenziósítás: sarok- és profilelemek sorát kínálja, amelyek innovatív építészeti megoldásokat és lakberendezési kiegészítőket tesznek lehetővé.

DIN, design: Konstantin Grcic

A márka új helyszíne, az OEO Studio által tervezett Casa Mutina Modena a vendégek és a csapat számára kialakított új rezidenciák sorozatának része. Mit érdemes tudni erről a lokációról?

A Casa Mutina Modena Modena történelmi belvárosának szívében áll, és az Interiors projekt első és legkézzelfoghatóbb kifejeződése.

Casa Mutina Modena, desin: OEO Studio

Az új tér a színek, textúrák és anyagok keveredésén keresztül kel életre, megmutatva, hogy a Mutina összes kollekciója hogyan használható transzverzálisan, egymással keresztezve. Ezenkívül egy olyan szálláshely, mely fogadni tudja a távolról érkező vendégeket és munkatársakat, látogatókat.

Casa Mutina Modena, design: OEO Studio

Mit tartogatott az idei év és a közeljövő a Mutina számára?

A júniusi Milánói Design Héten bemutattuk a PAESAGGI-t, a Nathalie Du Pasquier által tervezett és a Bitossi Ceramiche céggel együttműködésben készült új művészi tárgyak kollekcióját. A friss kollekció a Mutina Editions projekt része, amely olyan kerámiatárgyakat tartalmaz, amelyek kizárólag Olaszországban, hagyományos kézműves technikával készülnek. A CERSAIE-n ehelyett Tokujin Yoshioka és Vincent Van Duysen által tervezett felületeket és más Editions kollekciókat mutatunk be, köztük egy Patricia Urquiola nevével fémjelzettet.

PAESAGGI, design: Nathalie Du Pasquier

Mit láthatnak a Mutinától a S/ALON BUDAPEST látogatói?

Idén a 3D elemek katalógusának utolsó két újdonságával, a Konstatint Grcic által tervezett HIVESSAL és a Ronan és Erwan Bouroullec által tervezett PUNTÓVAL készülünk a kiállításra.

HIVES, design: Konstantin Grcic
PUNTO, design: Ronan és Erwan Bouroullec

Fedezd fel a kerámia burkolatok és tárgyak új korszakát a S/ALON BUDAPESTEN szeptember 23-25. között - keresd a Mutinát a POINT BUDAPEST enteriőrjében a Budapest Arénában! Kedvezményes árú belépődért látogass el honlapunk Jegyek oldalára, inspirációért pedig Facebook és Instagram oldalunkra!

2022.08.09.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!