Portré
  /  2021.07.27.  /  

“Szívből jöjjön, mert akkor működik”

Anna Amélie interjú

Egy szerény, ám annál ambiciózusabb bőrtáska műhelynek indult, mára pedig az egyik legegyedibb hazai designer márkává vált. Az indulása óta eltelt 10 évben a brand alapítója, Oláh Anna felépítette az Anna Amélie sokszínű világát, amely legalább annyira személyes, mint amennyire egyetemes: a kompromisszummentes alkotói vízió által hajtott Anna Amélie a tömeggyártásnak hátat fordítva egy olyan, fiatal közönséghez beszél, akik számára minőség mellett az egyediség vált a legfontosabb értékké. Most Annával beszélgettünk arról, hogyan találta meg saját hangját, valamint, hogy mi vár az Anna Amélie márkára a közeljövőben.

Szeretnénk gratulálni az idén 10 éves Anna Amélie márkához! Hogyan ünnepelted ezt a jeles évfordulót?

Nagyon köszönöm! A 10 éves évfordulót azzal ünnepeljük, hogy megnyílik a belvárosban, az Irányi utcában az első ANNA AMELIE Store, amire már régóta készülünk. Az esemény a Design Hét programsorozathoz kapcsolódva októberben lesz megrendezve, várunk mindenkit sok szeretettel!

Nem kell mélyre ásni az Anna Amélie történetében ahhoz, hogy egyértelművé váljon: ez egy nagyon személyes, szinte családias márka. Kik azok a személyek a közvetlen környezetedben, akik inspirálnak?

A családom elsősorban. Anyukám egy fantasztikus művésznő, apukám az, aki megtanított rá, hogy milyen csodálatos a gondolat teremtő ereje, és a formatervező öcsém, akire nagyon felnézek a kitartásáért az elhivatottságáért - és azért, mert ő a leginnovatívabban gondolkozó tagja a családunknak. Most nagyon hiányzik, mert Hollandiában él. Valamint megemlíteném “Waldron urat”, Andrást, akivel több mint 6 éve együtt dolgozunk együtt. Ő kollégám és jobb kezem, akivel fél szavakból is megértjük egymást.

Saját elmondásod szerint művészcsaládban nőttél fel: édesanyád festőművész, bőrdíszműves, édesapád ötvösművész. Mi az, amit az évek során tanultál tőlük az alkotásról?

Húha, ez egy nagyon nehéz kérdés, valószínűleg egy teljes könyvet tudnék írni erről… De röviden: a legfontosabb dolog az életben az, hogy élvezzem, amit csinálok nap mint nap, és a munka a hivatásom legyen. Szívből jöjjön, mert akkor működik.

Többször is megfogalmaztad már, hogy a „slow living” életszemlélet mellett teszed le a voksodat. Mit jelent számodra ez a fogalom, és hogyan tudja ezt képviselni az Anna Amélie brand?

Minden táskát én készítek, illetve a kollégámmal ketten, így a kezeink közül kikerülő darabok mind egyediek. Nem támogatjuk a sorozatgyártást, értéket szeretnénk teremteni rövid és hosszú távon egyaránt.

A sors úgy hozta, hogy az elmúlt másfél évben sokak hétköznapjaiba beköltözött a „slow living”. Szakmai, illetve alkotói szempontból inkább negatív vagy pozitív élmény volt neked a karantén-időszak?

Számomra pozitív élmény volt a karantén, azt éreztem, hogy “Na, most megmutathatom, hogy mennyire vagyok kreatív. Na, most van itt a lehetőség!“ Egy próbatétel volt, amit - azt gondolom - sikeresen teljesítettünk. 

Népszerű vonalrajzaid ikonikus elemei az Anna Amélie arculatnak. Szerinted mi az, ami miatt ez annyira megragadja az emberek fantáziáját?

Sokat szoktam ezen gondolkodni, és még keresem a választ én is a kérdésre. De egy biztos, hogy szívből jön és ösztönös. Talán ezt érzi a közönség is.

A legutóbbi S/ALON BUDAPEST látogatói személyesen is megtapasztalhatták az Anna Amélie térformáló erejét, hiszen az egyik installációt „élőben” alkottad meg rajzaiddal. Az idei kiállításra viszont már a HOME kollekcióddal érkezel. Mi az, amit ezen a ponton szívesen megosztanál az új vonalról?

Az előző otthoni kollekció a hálószoba tematikára épült. Most a S/ALON BUDAPESTEN bemutatjuk az új HOME kollekciót, aminek a témája az étkezés és annak minden kelléke lesz.

Mit jelent számodra az otthon?

A válasz egyértelműen Görögország - ahol anyukám is él.

Milyen izgalmas újdonságokkal várod a közönségedet 2021-ben?

Azért izgalmas a márkánk, mert ezt sokszor mi sem tudjuk előre. A táskák mellett egyre erősödik a ruházati vonalunk amit bővíteni szeretnénk újabb - nem szezonális - örökérvényű darabokkal. Emellett lifestyle termékek is tervben vannak… de erről majd időben hírt adunk, ahogy kikristályosodnak a tervek.

Ismerd meg közelebbről Oláh Anna lenyűgöző művészetét az idei S/ALON BUDAPESTEN, ahol a hazai és nemzetközi design legjobbjai várnak egy felejthetetlen hétvégére. Találkozzunk szeptember 24-26. között a Budapest Arénában, addig is iratkozz fel Facebook és Instagram oldalainkra, hogy naprakészen érkezhess Magyarország legizgalmasabb lakástrend kiállítására!

2021.07.27.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!