Portré
  /  2019.05.29.  /  

Farrow & Ball

több mint festék: design iskola

Az igazán ízléses otthonokat nem csupán a bútorok, lámpák és kiegészítők teszik különlegessé. A felületek gondos kiválasztása éppoly fontos eleme az enteriőrtervezésnek, hiszen ezek adják meg a tér alapvető hangulatát. Az elmúlt évek trendjei merész, erős színeket, eklektikus mintákat festenek az otthonok falaira. Egyre többen választanak olykor meghökkentő, szaturált tónusokat a megszokott árnyalatok helyett, ennek következtében teret nyernek a karakteres megoldások a fásult megszokással szemben.

A 2018-as S/ALON BUDAPEST eseményen önálló standdal is megjelenő FAB Color Hungary a méltán híres Farrow&Ball hazai márkaképviseleteként is ezt a nyitott, kísérletező hozzáállást közvetíti, miközben hű marad a kompromisszummentes, prémium minőséget közvetítő tradícióhoz. Szakos Andreával, a FAB Color Hungary művészeti vezetőjével beszélgettünk a mértékadó márka múltjáról, jelenéről és designörökségéről. Tarts velünk, és ismerd meg a Farrow&Ball (továbbiakban F&B) világát!

Történet

A kis angol manufaktúrát az 1940-es években indította John Farrow képzett vegyész és Richard Ball mérnök. A meglévő angol kúriákból, kastélyokból vettek színmintákat, és az igényeknek megfelelő színkombinációk keverésével kísérleteztek, kisipari módszerekkel előállítva gazdag színű, olajbázisú festékeket. A Dorsetből induló vállalkozás a termelési volumen növekedésével sem változtatott a felhasznált alapanyagok minőségén, a pigmentek mennyiségén, hanem hű maradt a kezdetekben lefektetett értékeihez.

A 2000-es évek elején induló fenntarthatósági törekvésekkel összhangban a F&B is átállt az olajbázisú festékek gyártásáról a vízbázisú festékek készítésére. A hagyományos előállítási módszereken nem változtattak, viszont az alapanyagokon igen. Így születtek meg a közel 0% VOC* tartalmú termékek, melyekről büszkén állíthatja a márka, hogy a világ leginkább környezetbarát festékei. 2010 óta pedig Magyarországon is kipróbálhatóak és beszerezhetőek a F&B ökofestékei a FAB Color Hungary jóvoltából.

*VOC (Volatile Organic Compounds): illékony szerves vegyületek, melyek száradás utáni kipárolgása negatív hatással lehet az egészségre, közérzetre (például fejfájást, szédülést okozhatnak). A VOC tartalom megengedett szintjét szigorú szabályozások korlátozzák.

A titok nyitja – környezetbarát, prémium minőség

„A F&B-nak nincs igazán konkurenciája ezen a területen. Vannak ökofestékek, szép festékeket előállító márkák, de egyik sem tud igazán versengeni a F&B kompromisszummentes minőségével. A titkos receptek alapján készülő festékeket egyedi, tradicionális színkeverési metodikával állítják elő, kizárólag tiszta, természetes pigmentek felhasználásával.”

A természetes, prémium minőségű alapanyagok ellenőrzött forrásból, fix beszállítóktól érkeznek, ennek köszönhető többek között a konzisztens, megbízható és változatlan színmélység és -profil. Az utánozhatatlan F&B minőség nem csupán marketingfogás, hanem kézzelfogható, szemmel látható valóság, hiszen a színpaletta elemeit jóformán lehetetlen lemásolni.

Az utánozhatatlan F&B színskála

„A tudatosan felépített F&B színpaletta 132 színt tartalmaz, ennek száma nem változik, azonban 2-3 évente kivesznek 9 színt, és hozzáadnak 9 újat a trendeknek és az eladási statisztikáknak megfelelően, megőrizve ezzel egyfajta dinamikus állandóságot. Azonban az archív színskálából a régi színek is kiválaszthatók, így, ha valaki 30 évvel ezelőtt beleszeretett egy árnyalatba, az archívumból kiválaszthatja és kikeverik számára. A F&B olyan állandóságot kínál, tradíciót képvisel, ami manapság ritka.”

A neutrális, vagy más néven semleges színek a F&B színskála alappillérei, melyek önmagukban vagy telítettebb árnyalatok kiegészítő színeiként is jól működnek. Különlegességük abban rejlik, hogy az egyes színcsoportokba helyezett árnyalatok azonos alaptónussal rendelkeznek, így különböztetünk meg vörös bázisú, sárga bázisú, tradicionális, könnyed szürke, építészeti és kortárs színcsoportokat. Az alaptónus meghatározza a semlegesek színhőmérsékletét, megjelenését és logikusan gondolkodva ezen alaptónusok alapján tudjuk kiválasztani pl. a vörös alaptónusú semlegeseket a vörös árnyalatok kiegészítő színeiként.

Inspiráció és designtudatosság

A színek megszületését a mindennapi környezet és élethelyzetek inspirálják, amit a színek elnevezése is tükröz. Andrea szavaival élve: „Minden színnek van egy története, ami olykor egészen személyes. A kreatív csapat vezetője Charlotte tincsei inspirálták például a Charlotte’s Locks vibráló vörös színt. Ettől még szerethetőbb, emberközelibbek ezek a tónusok.”

„Ami minket is nagyon inspirál, és amiért a vevők is nagyon szeretik a márkát, az a design-gondolkodás. A berendezett bemutató enteriőrök újfajta gondolkodásra ösztönöznek: a színek bátor használatára, kísérletezésre sarkallnak. A F&B konvencióktól mentes vizuális nyelvet közvetít, ami magával ragadja az ember képzeletét.” A fotósorozatokon is visszaköszön ez a nyitott, játékos mentalitás: nem csak a falak, de bútorok, kiegészítők is F&B színekben pompáznak.

Nem klasszikus bemutatóterem, hanem design műhely

Ennek szellemében a F&B Márkaképviselet showroomja sem egy átlagos festéküzlet. Az 5. kerületi Szalay utca 4. szám alatt széles szolgáltatáspaletta várja az érdeklődőket, amely az inspiráció felkutatásától a megvalósításon át az enteriőrtervezésig terjed. A színekkel harmonizáló lakástextilekből válogathatsz, és segítséget kaphatsz praktikus kérdésekkel kapcsolatban is. Behozhatsz bútor- vagy burkolatdarabot, függönyt, itt segítenek kiválasztani a megfelelő színkombinációt, igény esetén pedig az otthonodban csatlakoznak hozzád, hogy a valós fényviszonyok között álmodjátok meg a tökéletes árnyalatot.

Pár hónap múlva indul az idei S/ALON BUDAPEST kiállítás, ahol első kézből tapasztalhatod meg a prémium design átütő erejét. Csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, 2019. szeptember 20-22. között pedig a Budapest Arénában, és inspirálódj, ahogy még sosem! Sőt, extra programokon, alkotó workshopokon is részt vehetsz, így elmerülve a F&B színek mesés világában. Festhetsz vászonra, lámpatestre, újíthatsz fel régi bútort, kiegészítőt a F&B festékekkel. „A (vászonra) festő workshopra érkezőknek jellemzően nem volt ilyen irányú tapasztalatuk, szinte sosem festettek korábban, ez mégsem akadályozta az alkotó folyamatot, hiszen a képek a színek által, a pillanatban születtek. A színek inspirálták őket, és mivel teljes mértékben kompatibilisek egymással, nem lehet velük „rosszat” csinálni. Mindenki megtalálja a hozzá illőt, a művészeti alkotást, amit a festékek kihoznak belőle. Érzelmeket, inspirációt váltanak ki, nekünk ez az, ami nagyon fontos, így tudjuk igazán megmutatni, hogy a F&B sokkal több, mint festék.”

2019.05.29.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!